Efor testi, kalp yükünü giderek artıracak şekilde egzersiz yapılırken, EKG'nin sürekli izlenmesi ve belli aralıklarla kayıt alınması olarak özetlenebilir. Kalp damar hastalıklarını araştırmada kullanılan testlerden biridir.
Egzersiz "treadmill" adı verilen bir koşu bandında ya da bir bisiklet üzerinde belli bir süre ve hızla yapılmaktadır.
Girişimsel bir işlem olmaması, ucuz olması ve nispeten düşük yan etki oranı nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir.
Hasta, dönen bir bant üzerinde yürütülerek (treadmill) veya sabit bir bisiklette pedal çevirtilerek kalp hızı artırılır. Yürüyüşün hızı ve eğimi doktorumuz tarafından ayarlanarak kalbin yorulması sağlanır. Bu sırada hastadan alınan EKG kayıtlarının bilgisayarda analizi yapılır. Aynı zamanda egzersizle kan basıncı ve nabız değişiklikleri, hastanın göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerinin olup olmadığı da kaydedilir. Normal EKG'de görülmeyen bozukluklar bu test sayesinde ortaya çıkarılabilir. Efor testi kalp hastalıklarının erken tanı ve teşhisinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Kısaca yapılma nedenlerini özetleyecek olursak;
· Kalp damarlarında darlık olan hastaları ortaya çıkarmak ve hastalığın ciddiyetini tespit etmek,
· Kalp krizi geçiren hastalarda risk belirlemek,
· Tedavi sonuçlarını takip etmek için,
· Eforla tansiyon yükselme derecesini araştırmak,
· Efor kapasitesinin ölçülmesinde,
· Eforla ortaya çıkan ritim bozukluklarının tanısında önemli rol oynar.
· Göğüs ağrılarının değerlendirilmesinde önemli bir tanı aracıdır. Göğüs ağrısının kalpten kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit eder.
Efor Testi Nasıl Yapılır?
Efor testine yapılmasına karar verme dikkatli bir klinik inceleme ve dinlenme durumunda çekilen EKG’nin değerlendirilmesinden sonra verilebilir. Bütün bu incelemeler testten sorumlu hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Bazen hekim çok uygun belgelerle kendisine gönderilen hastada bile, yeni klinik belirtiler ya da EKG değişiklikleri saptayarak testin tehlikeli olabileceği sonucuna varabilir.